chléb Moskva žitný 4fitness
Základem žitného chleba je žitná mouka, které se většinou míchá s jinými druhy mouky a dalšími přísadami. Žito je blízce příbuzné pšenici, ovšem je tmavší a má tenčí zrno. Ze všech obilnin obsahuje žito nejvyšší podíl aminokyseliny lysinu. Je také zdrojem komplexu vitaminu B, vitaminu E, železa a několika druhů minerálů.
Žitná mouka má příznivější složení pro lidské zdraví, než mouka pšeničná (více vlákniny a minerálních látek). Žitná mouka (nejen celozrnná) obsahuje podle některých výzkumů látky podporující ochranu proti srdečním a cévním onemocněním. Žitná mouka obsahuje méně lepku, a proto se některým lidem může lépe trávit.
Chléb a pečivo ze žitné mouky vydrží déle vláčné a chutné. Při výběru žitného chleba sledujte konkrétní složení výrobku (pozor na zbytečné přídatné látky a mnoho soli).