chléb špaldový 100% celozrnný
Chléb špaldový 100% celozrnný je bohatý na vlákninu. Základní surovinou pro výrobu celozrnného špaldového chleba je neloupané zrno prastaré odrůdy pšenice – špaldy. Špalda obsahuje téměř všechny základní složky důležité pro zdravý lidský organizmus, včetně bílkovin, tuků, sacharidů, vitaminů (zejména vitamíny skupiny B) i minerálních látek a stopových prvků (především draslík, síra, hořčík).
Pravidelná konzumace špaldy má pozitivní účinky na stimulaci imunitního systému i regeneraci tělesných buněk. Špaldové zrno je lehce stravitelné a má mnohem nižší toxicitu pro alergické jedince, než pšenice setá, na kterou je většina z nás zvyklá. Špalda obsahuje lepek, a proto se nehodí pro pacienty s celiakií.
Špaldová mouka má jemný oříškový nádech a je vhodná do sladkých i slaných pokrmů. Chléb špaldový 100% celozrnný se výborně hodí na snídani i na večeři, stačí ho doplnit čerstvým sýrem, zdravou pomazánkou (z červené řepy, z tuňáka a vajec, z tvarohu a syrečků, ...) a čerstvou zeleninou.