jáhly vařené
Jáhly vařené jsou velmi výživné. Jáhly, neboli loupané proso, jsou malé, žluté kuličky o průměru asi 1 mm. Kromě vlákniny obsahují řadu vitamínů, minerálních látek a stopových prvků, zejména vitamíny skupiny B, železo, fosfor, draslík, hořčík, křemík, zinek či měď.
Jáhly ocení osoby trpící chudokrevností, protože mají vysoký obsah železa. Doporučují se jako vhodná potravina pro děti, studující, sportovce, těžce pracující i rekonvalescenty (obsah vitamínů skupiny B). Vysoký obsah fosforu a vitamínů B pomáhá v prevenci a při léčbě depresí či únavy. Jáhly jsou vhodné při kyselosti organismu, protože mají zásaditou reakci. Obilovina je vhodná také pro bezlepkovou dietu, diabetiky, či osoby, které potřebují zhubnout (i přibrat).
Vařené jáhly lze upravit na slano i sladko (kaše, nákyp, ...). Můžeme z nich připravit moučník zvaný jahelník, různé nákypy, knedlíky, noky, placičky, karbanátky nebo je používat jako přílohu (k masovým i zeleninovým pokrmům). Jáhly, zvláště při delším skladování, mohou získat pachuť, která vzniká oxidací zrna. Tu odstraníme spařením jáhel vařící vodou (opakujeme alespoň 3x).