kečup
Kečup je velmi oblíbené ochucovadlo, jehož základ tvoří rajčatový protlak. Dále se do něj přidává i různé koření a látky pro k dochucení (cukr, sůl, zahušťovadla, aromata, ...). Rajčata, ze kterých se vyrábí rajčatový protlak, obsahují kromě vody a vlákniny i zdraví prospěšnou látku lykopen. Kečup je tvořen převážně sacharidy.
Kvalitní kečupy obsahují látku lykopen, který účinně snižuje vznik rakoviny prostaty a děložního čípku. Bojuje také proti infarktům. Pro zdravý životní styl a hubnutí se nedoporučuje konzumovat výrobky s vysokým obsahem cukru, soli a dalších přídatných látek.
Kečup se nám asi nejčastěji spojuje s těstovinami nebo pizzou. V méně kvalitních kečupech bohužel najdeme spoustu nevhodných látek. Jsou to například zahušťovadla, barviva, aroma, cukr a sůl. Tyto látky zdraví naopak škodí. Pokud se bez svého oblíbeného kečup nemůžete obejít, vybírejte raději kvalitní výrobky s vysokým obsahem rajčat a minimálním obsahem přídatných látek. Kečup je možné vyrobit i domácí, budete tak mít dokonalý přehled o jeho složení. Další možností je zakoupit 'kečup' v prodejně zdravé výživy nebo zkusit ten slazený stévií.