majonéza
Základem průmyslově vyráběné majonézy je rostlinný olej, voda a vaječné žloutky. Do základu se přidávají další ingredience jako ocet, cukr, hořčice, sůl, koření a aroma. Majonéza také často také některé přídatné látky (stabilizátory, emulgátory, zahušťovadla, barviva, ...).
Majonéza je pochutina, která obsahuje velké množství tuku a většinou i nežádoucích přídatných látek. Nadbytek tuku ve stravě může snadno vést k ukládání tuku, a tak ke vzniku nadváhy a obezity, a následnému rozvoji přidružených onemocnění. Přídatné látky nejsou vhodné zejména pro citlivé osoby a alergiky.
Vyrobte si majonézu doma – nebude obsahovat zbytečné přídatné látky. Držíte-li redukční dietu, pak je žádoucí majonézu zcela vypustit z jídelníčku. Nahradit ji můžete různými typy odlehčených dipů z jogurtu nebo z tvarohu).