ředkev bílá
Ředkev bílá je významná zejména pro svůj obsah vitaminu C. Najdeme v ní však také řadu minerálních látek (železo, draslík, sodík, hořčík, vápník, ...). Dále jsou zastoupeny silice a fytoncidní látky.
Fytoncidní látky jsou látky, které mají baktericidní účinek a tedy ničí bakterie. Obsažené hořčičné oleje působí též proti bakteriím. Bílá ředkev je považována za účinný prostředek proti nachlazení a k posílení imunitního systému. Mimo to obsahuje mnoho vlákniny, která stimuluje střevní peristaltiku, čistí ji od usazených toxinů a kromě toho, že působí proti zácpě, má i močopudný účinek. Pro svou nízkou energetickou hodnotu je ředkev vhodná také pro redukční diety.
Čerstvá ředkev vydrží v ledničce asi 10 dní. Skladovat ji můžete také v chladném, vlhčím sklepě, kde se její trvanlivost významně prodlužuje (až na několik měsíců). Ne všechny odrůdy bílých ředkví jsou ale určeny k dlouhodobému skladování! Bílou ředkev můžete uplatnit jak v syrovém, tak v tepelně upraveném stavu. Skvěle se hodí do zeleninového salátu i k zapékání s další zeleninou.