hrozinky jsou sušené plody vinné révy. Z výživového hlediska se jedná o koncentrovaný zdroj cukru (cukr tvoří asi 70 % hmotnosti rozinek). Dále v rozinkách najdeme mnoho vitamínů (A, B1, B2, C či E), minerálních látek (vápník, draslík, železo), vlákniny a antioxidantů (katechin, quercetin a resveratrol).
obsažené antioxidanty v rozinkách mají velký význam pro prevenci rakoviny, kdy zabraňují zhoubnému množení buněk a podporují mezibuněčnou komunikaci. Dále blokují enzym, který se značně podílí na tvorbě metastáz a zabraňují vzniku nových cév vyživujících nádor. Antioxidanty brání nebo zmírňují negativní dopad škodlivých volných radikálů na lidský organismus.
nekupujte hrozinky, které obsahují oxid siřičitý – E220. Mezi jeho potenciální nežádoucí účinky patří bolest žaludku, bolesti hlavy, nevolnost, problémy astmatického typu a jsou dokumentovány dokonce i případy smrti astmatických pacientů. Pokud se hrozinky skladují příliš dlouhou dobu, cukr uvnitř může zkrystalizovat. Vytvořené krystalky se však dají rozpustit krátkým ponořením hrozinek do nějaké tekutiny (alkohol, ovocná šťáva, mléko či horká voda). Hrozinky jsou jedovaté pro psy a podobné účinky lze předpokládat také u koček. U psů způsobují akutní renální (ledvinové) selhání. Toxin, který tyto obtíže způsobuje, nebyl doposud zjištěn.