sója
Sója představuje důležitý zdroj bílkovin, obsahuje velké množství vitamínu E, dále vitamín D a draslík.
Tato luštěnina uklidňuje nervy a mírní nervozitu, podporuje růst buněk, působí proti zánětům a proti nesoustředění. Prospěšnost konzumace sóji pro lidské zdraví je v poslední době předmětem diskuzí. Některé studie přišly s výsledky, že konzumace sóji a výrobků z ní vede k vyšší pravděpodobnosti výskytu některých onemocnění a zdravotních potíží (např. diabetu či onemocnění štítné žlázy, sníženému trávení proteinů, nadměrnému nadýmání, abnormální krevní srážlivosti). Některé druhy sóji, podle těchto zdrojů, mohou obsahovat také velké množství jedovatého hliníku. Se zařazováním sóji a produktů z ní to tedy nepřehánějte.
Před vařením necháme sóju přes noc namočenou ve vodě, zkrátí se tak její doba vaření a její následná stravitelnost. Sója se nejvíce používá ve své domovině, tedy v asijských zemích. Je nutno zmínit, že se zde objevuje ve své nejméně zpracované formě než v 'západním světě'. Toto může být důvodem, že se důkazy o vlivu konzumace sóji na zdraví v různých populacích tak výrazně liší. V každém případě volte vždy sóju bez genetické modifikace. Uvařená sója se používá podobně jako jiné luštěniny (fazole, čočku, hrách, ...), můžete ji například přidávat do zeleninového salátu, pomazánek nebo polévek.