Potraviny
keyboard_arrow_right
Luštěniny
keyboard_arrow_right
Luštěniny čerstvé
keyboard_arrow_right
sója

sója

Zadej množství a jednotku
close
= 100 g
edit Zapsat do jídelníčku
428 kcal
Také 1 794 kJ ● Energetická hodnota
fiber_manual_record
Bílkoviny
35,9 g
Doporučený denní příjem: 118 g
fiber_manual_record
Sacharidy
17,5 g
Doporučený denní příjem: 182 g
Cukry
6,1 g
fiber_manual_record
Tuky
20 g
Doporučený denní příjem: 53 g
Nasycené mastné kyseliny
2,56 g
Trans mastné kyseliny
-
Mononenasycené
4,4 g
Polynenasycené
10,3 g
Cholesterol
-
Vláknina
18,5 g
Doporučený denní příjem: 28 g
Sůl
-
Vápník
163 mg
Sodík
0 g
Voda
7 g
PHE
1 795 mg
19%
Z doporučeného denního příjmu
Přesnější odhad denního příjmu
Uprav svůj profil níže a ulož
Žena
Muž
Chci
Zhubnout
Nabrat svaly
Být fit
Rok narození
Výška
cm
Hmotnost
kg
Paušální výdej
Lehce aktivní
keyboard_arrow_down
Ulož svůj profil pro 250 000 potravin
Složení nutričních hodnot
fiber_manual_record Bílkoviny
49 %
fiber_manual_record Sacharidy
24 %
fiber_manual_record Cukry
8 %
fiber_manual_record Tuky
27 %
fiber_manual_record Nasycené mastné kyseliny
3 %
Premium uživatelé nevidí reklamy
Obsahuje...
Obsahuje vitamíny
Obsahuje minerální látky
Pozitivní vliv na zdraví
Více o této potravině

Sója představuje důležitý zdroj bílkovin, obsahuje velké množství vitamínu E, dále vitamín D a draslík.

Tato luštěnina uklidňuje nervy a mírní nervozitu, podporuje růst buněk, působí proti zánětům a proti nesoustředění. Prospěšnost konzumace sóji pro lidské zdraví je v poslední době předmětem diskuzí. Některé studie přišly s výsledky, že konzumace sóji a výrobků z ní vede k vyšší pravděpodobnosti výskytu některých onemocnění a zdravotních potíží (např. diabetu či onemocnění štítné žlázy, sníženému trávení proteinů, nadměrnému nadýmání, abnormální krevní srážlivosti). Některé druhy sóji, podle těchto zdrojů, mohou obsahovat také velké množství jedovatého hliníku. Se zařazováním sóji a produktů z ní to tedy nepřehánějte.

Před vařením necháme sóju přes noc namočenou ve vodě, zkrátí se tak její doba vaření a její následná stravitelnost. Sója se nejvíce používá ve své domovině, tedy v asijských zemích. Je nutno zmínit, že se zde objevuje ve své nejméně zpracované formě než v 'západním světě'. Toto může být důvodem, že se důkazy o vlivu konzumace sóji na zdraví v různých populacích tak výrazně liší. V každém případě volte vždy sóju bez genetické modifikace. Uvařená sója se používá podobně jako jiné luštěniny (fazole, čočku, hrách, ...), můžete ji například přidávat do zeleninového salátu, pomazánek nebo polévek.

Potravinu si můžeš zapsat do jídelníčku
Jednoduchý přehled kategorií
Získej lepší kontrolu nad příjmem a výdejem kalorií.
Statistiky na cestě k cílové váze
Urči svou cílovou váhu a sleduj svůj postup.
Inspiruj se recepty a jídelníčky
Odemkni obrovskou databázi potravin.
Začít dnes
Dostupnost:  Web iOS  Android
Více než 7 milionů uživatelů
🇨🇿 🇸🇰 🇵🇱 🇭🇺 🇺🇦
Dobrý den, za 7 měsíců díky těmto stránkám mám \"dole\" 17 kg tuku :)
Konečně začínám hubnout a stačí tak málo. Zapisovat, potom si to prohlížet a zamyslet se. Díky
Perfektní aplikace, díky ní mám už nějaké kilo dole a pokračuji dál. Nic mi nepomáhalo než jsem si stáhla tuto aplikacku.
phone Stáhni si aplikaci
App
4.7
star star star star star_half
chat_bubble
125 512 Hodnocení