sýr gouda 48% K-Classic
Sýr gouda 48% K-Classic se vyrábí z pasterovaného mléka, sýrařských kultur a jedlé soli. Gouda 48% obsahuje hodně tuku, ale je také bohatá na bílkoviny. Tvrdé sýry nám nabízí především hodně vápníku, nachází se v nich i další minerální látky (sodík, fosfor či chlor).
Díky svému obsahu vápníku jsou tvrdé sýry prospěšné zejména pro naše kosti, zuby a nehty. Mléčné bílkoviny, které se v sýru nacházejí, mají antitrombotické a antihypertenzní účinky, které umí podpořit správnou srdeční činnost. Sýr gouda 48% se nehodí do redukční diety, poněvadž obsahuje velké množství tuku. Jeho konzumace není vhodná ani pro osoby, které mají diagnostikovanou intoleranci laktózy.
Chcete-li si dopřát goudu, pak vybírejte mezi kvalitními sýry, které obsahují jen málo přídatných látek, nebo můžete zakoupit bio výrobek. Pokud chcete předejít vysychání sýra, pak ho zbalte do vlhké utěrky, a pak ho uložte do ledničky nebo vlhkého sklepa. Sýr gouda 48% K-Classic se používá na pizzu, těstoviny, rizota nebo na různé zapékání (zapečená čekanka), přidává se do pomazánek nebo se konzumuje jen tak s libovolným pečivem.