vepřová pečeně bez kosti libová pečená
Vepřová pečeně bez kosti libová pečená se připravuje pomalým pečením v troubě, nejlepší je ji lehce osolit, opepřit a přidat kmín. V případě potřeby můžete podlít vodou. Libové vepřové maso obsahuje mnoho bílkovin, draslík či vitamíny skupiny B.
Libové vepřové maso nám nabídne bílkoviny, které podporují růst našeho svalstva. Při dobrém výběru konkrétní části zvířete, se i vepřová pečeně může stát součástí zdravé a vyvážené stravy. Přednost ale dávejte masu libovému (kýta, pečeně či panenka). Je třeba brát v úvahu také vhodnou tepelnou úpravu takového masa a doplnit jej správnou přílohou (například vařeným bramborem, dušenou nebo čerstvou zeleninou).
Maso od řezníka bývá zpravidla kvalitnější, než maso z velkého řetězce. Pokud je možnost výběru, volte raději maso pocházející z ČR. Časově náročný dovoz masa z větší vzdálenosti může vyžadovat určitá další ošetření, aby se prodloužila jeho trvanlivost. Poněvadž má vepřové maso více tuku, tak volíme raději lehčí přílohu. Skvěle poslouží zeleninové pyré, u nás v receptech najdete celerovo brokolicové.