zázvorový čaj
Zázvorový čaj se připravuje z nastrouhaného kořene zázvoru a vody, dále se může přidat i citrón a med. Nejvýraznější chuťovou složkou zázvoru je olej obsahující aromatické látky (například zingiberen a malé množství bisabolenu), které dodávají zázvoru jeho typickou vůni. Ostrou a výraznou chuť má na svědomí gingerol, který se při vaření mění na zingeron, který je svým chemickým složením podobná látka jako kapsaicin, jenž se vyskytuje v pálivých paprikách a chilli.
O zázvoru se říká, že je přírodní všelék. Jedná se o kořen, který má antibakteriální a protizánětlivé účinky, podporuje chuť k jídlu, usnadňuje trávení a pomáhá proti žaludečním nevolnostem, snižuje cestovní nevolnost, zmírňuje nevolnost v těhotenství, je prevencí proti chřipce a rýmě. Také mírní potíže při nemoci, která již propukla, aktivuje oběhový systém, zmírňuje bolesti hlavy, pomáhá uvolňovat psychické napětí (aromaterapie) a má i další zdravotní benefity. Zázvorový čaj je velice prospěšný, a proto je vhodné ho zařazovat do pitného režimu.
Zázvorový čaj chutná dobře s medem a citrónem. Svůj čaj si můžete provonět různým kořením, hřebíčkem, skořicí, badyánem, kardamonem nebo kajenským pepřem. Zázvor se využívá i v kosmetickém průmyslu, například při výrobě parfémů.