zelí bílé dušené
Zelí bílé dušené se skvěle hodí jako k příloha k vepřovému masu. Samotné bílé zelí je výborným zdrojem vlákniny a vitamínu C.
Zelí bývá hůře stravitelné, a proto se nehodí pro osoby s šetřící dietou. Správně připravené dušené zelí, tedy bez velkého množství přidaného tuku a cukru, může být vhodnou součástí i pokrmů pro redukční dietu. Některé průmyslové zpracované výrobky mohou obsahovat i navíc přidaný cukr.
Pokud je kysané zelí příliš výrazné, můžete jej před dušením propláchnout. Je třeba ale pamatovat na to, že se tím odplaví část výživných látek. Jestliže potřebujete zelí zahustit, místo tukové jíšky použijte nastrouhanou bramboru. Kysané zelí se používá i do různých jídel, například pohanka se zelím nebo zapečené brambory se zelím a masem.