párky spišské
Spišské párky původně pocházejí ze slovenského městečka Spišské Podhradí, kde se tato uzenina vyráběla od počátku 20. století. Párky se skládaly z vepřového a hovězího masa a jejich receptura byla založena na citlivém míchání koření, zejména sladké a pálivé papriky. Zrušení norem jakosti potravin v roce 1993 způsobilo pokles kvality masných výrobků – do párků se začala přidávat voda, vepřové kůže, vepřové sádlo, hovězí lůj, bramborový škrob, sója, rostlinná vláknina, mléčná bílkovina, želatina a další ingredience, které mají zlevnit výrobu.
Uzeniny by se na racionálním jídelníčku měly objevovat co nejméně. Většinou obsahují mnoho tuku, soli, přídatných látek, cukru a dalších nevhodných ingrediencí (přídatné látky, barviva, 'éčka', konzervanty, ...).
Pokud si jednou za čas párek dopřejete, kupte si opravdu kvalitní výrobek, nejlépe v BIO kvalitě. Doplňte ho kvalitním pečivem, ideálně domácím (špaldové housky, ...). Platí ale, že plátek libového a přírodně upraveného masa našemu tělu prospěje daleko více.