hrozny bílé
Hrozny bílé nám nabízí především sacharidy. Obsahují vitamíny A, B, C, E. Najdete tu také minerály jako vápník, fosfor, měď. Toto ovoce disponuje jen velmi malým množstvím bílkovin a tuků. Také jsou tu zastoupeny všechny esenciální aminokyseliny, ale pouze v malém měřítku. Přes 80% hmotnosti hroznu je tvořeno vodou a jejich slupka je skvělým zdrojem vlákniny.
Hroznové vína je zdravé zejména pro lidi trpící dnou či obezitou. Pomůže vám také při vysokém krevním tlaku, ochablosti střev a zácpě, zmírňuje záněty ledvin či močového měchýře. Fruktóza, kterou víno obsahuje, mírně zvedá hladinu cukru v krvi, a tak nás zbaví únavy, nervozity i deprese. Vitamín C podpoří odolnost našeho imunitního systému. Toto ovoce můžete v rozumném množství zařadit i do svého dietního režimu.
Pokud chcete, aby vám hrozny dlouho vydržely čerstvé, pak si vybírejte ty, které mají stopky ještě zelené. Skladujte je pak ve spodní části ledničky. Vydrží vám tak asi týden, přezrálé hrozny pak kratší dobu. Zkuste s námi upéct netradiční buchty s hroznovým vínem.