brambory pečené v troubě
Brambory pečené v troubě patří mezi oblíbená jídla a dají se využít i jako příloha. Brambory jsou hlízy bohaté zejména na minerální látky – nalezneme zde hořčík, železo, zinek, měď, mangan, fosfor, jod, nikl, vápník i draslík.
Obecně jsou brambory poměrně nízkokalorické a přitom mají vysokou nutriční hodnotu, což se dá využít zejména při redukční dietě. Pokud však brambory pečete v troubě, je třeba počítat s tím, že z 20dkg porce syrových brambor po upečení zbyde jen malá hrstka, což každému nemusí stačit. Při pečení totiž dojde k odstranění velké části vody. Při dietě je výhodnější zvolit větší objem při nižší energetické hodnotě na 100g přílohy (brambory vařené v páře nebo ve vodě - nejlépe i se slupkou).
Brambory lze při pečení kombinovat s různými druhy zeleniny, hub nebo koření, aby byly pokaždé jiné a převzaly chuť dalších ingrediencí. Při pečení používejte olej určený pro vyšší teploty a brambory zpracovávejte nejlépe i se slupkou (vyšší obsah vlákniny). Abyste ušetřili kalorie, tak je vhodné použít pečící papír, který se jen lehce potře olejem. Brambory můžete zapéct i s různou zeleninou, například s cuketou.