cuketa dušená
Cuketa dušená je nízkokalorická zeleninová příloha. Samotná cuketa je totiž tvořena asi z 90% vodou a obsahuje velké množství vlákniny, vápníku, hořčíku a karotenu. Zejména ve slupce se vyskytují i důležité vitamíny A, E a B.
Samotná cuketa skvěle detoxikuje organismus a podporuje činnost ledvin, střev a srdce. Cuketa je vhodná i při redukčních dietách nebo cukrovce. Podporuje odkyselení organismu, působí proti stresu, zvyšuje imunitu a má antibakteriální účinky. Takto šetrně upravená cuketa nebo i jiná zelenina jako například lilek, paprika, dýně, mrkev nebo celer, je skvělou přílohou i pro osoby, které se snaží redukovat svou hmotnost.
Cuketa dušená se často kombinuje i s další zeleninou, nejčastěji červenou paprikou, lilky, cibulí a česnekem. Výborně například chutná v kombinaci s různými druhy aromatičtějších sýrů (gorgonzola, niva, cheddar, ...), v našich receptech najdete postup na dušenou zeleninu s kozím sýrem.