špenát
Špenátse vyznačuje vysokým obsahem vitaminu A, tedy karotenoidů (např. betakaroten), které jsou tělem syntetizovány na vitamin A. Najdeme v něm také značné množství vitaminů skupiny B a vitaminu C. Z minerálů a stopových prvků jsou nejvíce zastoupeny draslík, hořčík, sodík, vápník, železo, mangan a měď. Špenát není tak bohatým zdrojem železa, jak se původně uvádělo. Tato domněnka vznikla na základě omylu vědců, kteří se spletli a uvedli výsledky vědecké studie se špatně umístěnou desetinnou čárkou.
Vitamín A má blahodárný účinek na zrak. Kromě toho chrání sliznice a tím předchází různým onemocněním (např. bronchitidě). Vitamíny skupiny B blahodárně působí na stav vlasů, nehtů, kůže i pohybového aparátu, navozují dobrý spánek a mají posilující účinek na srdce a cévy. Vitamín C je antioxidant, který chrání naše tělo před volnými radikály. Obsažené minerální látky ovlivňují krvetvorbu, metabolismus, stav kostí, zubů a nehtů a působí také na tkáně, svaly, srdce, mozek, nervy či hormony.