špenát dušený
Špenát dušený se připravuje dušením čerstvých nebo mražených špenátových listů. Někdy se připravuje také z mraženého špenátového protlaku. Špenát nám nabízí karotenoidy jako je betakaroten, který se v těle přeměňuje na vitamín A. Jsou tu také vitamíny skupiny B i vitamínu C. Najdete tu i minerální látky jako draslík, hořčík, sodík, vápník, železo, mangan a měď.
Vitamíny skupiny B jsou skvělé pro správnou funkci našeho pohybového aparátu, ocení je také naše vlasy, nehty a kůži. Konzumace špenátu nám zajistí i přísun vitamínu C, který je zároveň i antioxidantem, který umí chránit naše tělo před volnými radikály. Vitamín A umí podpořit naše oči a zlepšit náš zrak.
Dušený špenát se používá jako příloha k pečenému a vařenému masu. Skvěle se hodí i jako zdravá náplň do palačinek, slaných koláčů nebo nákypů. Nové studie zjistili, že špenát není tak velkým zdrojem železa, jak se dlouhou tradovalo. Jednalo se o chybu, kdy vědci chybně umístili desetinnou čárku, špenát tedy neobsahuje obrovské množství železa. Ale v každém případě je špenát zdravou zeleninou, která má velmi příznivý vliv na naše zdraví.