dalamánek celožitný
žito, jež je hlavní surovinou pro výrobu celožitných dalamánků, obsahuje asi 70 % sacharidů, 9-15 % bílkovin a 1,5 % tuku. Najdeme v něm také vlákninu, vitamíny skupiny B a pestrou škálu minerálních látek (draslík, fosfor, železo, síru, fluor aj.).
žitné pečivo blahodárně působí na činnost střev – je účinné proti zácpě a působí proti hemoroidům či nádorům. Je též známo, že konzumace žita prospívá celému oběhovému systému. Žitný chléb je o něco více hutný a sytější než chléb pšeničný a má také nižší glykemický index. Ocení ho tedy i lidé, kteří se snaží regulovat svou hmotnost nebo bojují s diabetem.
celožitné pečivo seženete v obchodech se zdravou výživou nebo v některých pekárnách (není jich bohužel mnoho). Pokud máte tu možnost, vybírejte raději pečivo z celého zrna žita a kváskové (místo pečiva, kde bylo použito droždí). Kvásek je na rozdíl od droždí přirozenou substancí, která v důsledku svého působení posiluje imunitu. Další možností je upéct si celožitné, celozrnné pečivo doma