datle sušené a vypeckované
Datle sušené a vypeckované můžete jíst samotné nebo je použít na pečení. V datlích najdeme hodně přírodních cukrů a vlákniny. Z vitamínů zde najdeme zejména vitamíny A, E, K a vitamíny skupiny B. Obsahují také minerální látky jako draslík, fosfor, vápník a chlór.
Poněvadž jsou datle bohaté na vlákninu, tak příznivě ovlivňují činnost našich střev. Významný je i vysoký obsah taninů, látek, které pomáhají při střevních obtížích. Díky značnému obsahu sacharidů nám dodají rychle energii, příznivě stimulují činnost našeho mozku a podporují naše soustředění. Jste-li v redukční dietě, pak si hlídejte zkonzumované množství, abyste se nedostali do přílišného kalorického nadbytku.
Sušené datle jsou přirozeně sladké, a tak se ve zdravém vaření uplatní všude tam, kde si přejete dodat sladkou chuť. Výborně se hodí do snídaňových kaší, smoothie a granoly. Pokud rádi pečete, tak můžete vyzkoušet i chutnou datlovou buchtu nebo dortík. V obchodech se zdravou výživou lze zakoupit i 100% datlový sirup, kterým si můžete ozdobit palačinky i lívance.