Eidam 45% plátky
Eidam 45% plátky obsahuje 45% tuku v sušině. Je zdrojem plnohodnotných živočišných bílkovin a peptidů obsahujících esenciální aminokyseliny. Tuk je obsažen v dobře stravitelné formě. Obsah cholesterolu je přibližně stejný jako v mase a rybách. Dodává do těla i další cenné látky, jako například vápník, fosfor, hořčík, sodík, draslík, či vitamíny A, D, E nebo B. Výhodou je i nízký glykemický index a delší pocit zasycení.
Mléčné bílkoviny ze sýra mají antitrombotické a antihypertenzní účinky. Mají dobrý vliv i na obranyschopnost organismu a stres. Některé bílkoviny obsažené v sýrech, především kasein chrání před zubním kazem. Díky kombinaci vitamínu A, D a fosforu se vápník ukládá do kostí, což je výhodné pro prevenci osteoporózy.
Pokud sýr brzy použijeme, stačí ho zabalit do potravinářské folie, aby neoschl. Pokud jde o delší dobu, použijte pergamenový papír, který zabraňuje osychání a odvádí vlhkost, aby sýr neplesnivěl. Snažíte-li se zhubnout, pak sáhněte po eidamu, jenž obsahuje maximálně třiceti procent tuku v sušině. Existuje také eidam dvacetiprocentní, který je méně tučný, ale bohužel bývá i méně chutný. Eidamský sýr se s oblibou používá na zapékání různých pokrmů, skvělá je například zapečená quinoa s kuřecím masem a brokolicí.