hrozny růžové
Hrozny růžové mají velké, šťavnaté a příjemně sladké bobule. Poněvadž se jedná o ovoce, tak z výživových hodnot se zde vyskytují převážně sacharidy. Z minerálních látek je zastoupen draslík, kyselina listová a proanthocyanidin.
Hrozny obsahují látku proanthocyanidin, které se nachází v semínkách. Tato látka má silné antioxidační schopnosti, čehož se hojně používá v kosmetice a v péči o pleť. Draslík je minerální látka, která snižuje krevní tlak a pomáhá proti únavě. Kyselina listová, která patří mezi vitamíny skupiny B, je důležitá správný vývoj plodu. Její dostatečný příjem by si tedy měli hlídat především těhotné ženy.
Hroznové víno skvěle poslouží jako rychlá dopoleční svačinka, která osvěží celý organismus a rychle dodá energii. Šťavnatými kuličkami hroznové vína můžete ozdobit ovesné vločky nebo svou oblíbenou obilnou kaši.