jablečná marmeláda
Jablečná marmeláda je sladká ovocná pomazánka. Jde o běžný způsob, jak konzervovat ovoce na zimu. Je zásobárnou vitamínů a zároveň lahodnou pochoutkou - díky těmto dvěma vlastnostem je tato konzervace ovoce, tak oblíbená. Jablečná marmeláda má sladkokyselou chuť a příjemnou vůni.
Vysoký obsah vitaminu C v jablečné marmeládě činí tento produkt cenným v boji proti zimním nachlazením. Výrobek je také bohatý na pektin a užitečný pro redukci špatného cholesterolu. Při vaření marmelády se zachovává dostatečně velké množství vitamínů a živin, které jablka obsahují. Dále zde najdeme řadu vitamínů B, a vitamíny E, P a A, i stopové prvky. Z minerálních látek zde najdeme především železo a draslík, které pomáhají předcházet kardiovaskulárním chorobám a příznivě působí na stav vlasů i pokožky.
Hlavním znakem jablečné i jiné marmelády je vysoký obsah sacharidů. Jednou z nejdůležitějších složek této pochoutky je cukr, ať již z ovoce, tak i ten přidaný. Obsah kalorií se však může lišit podle toho jak se marmeláda připraví. Například přidáním medu či stévie lze vyřešit problém s vysokým obsahem složitých cukrů, které naše tělo zpracovává na tukové zásoby. V každém případě bude jablečná marmeláda skvěle chutnat jak na palačinkách, tak i ve vločkové kaši.