Lidl maslo 82%
základní ingrediencí pro výrobu arašídového másla jsou rozemleté či rozmixované arašídy. Někdy se přidávají i další přísady (cukr, sůl, voda apod.). Arašídy mají vysoký obsah tuku (45 – 50 %) a poměrně značné množství bílkovin (25 – 30 %). Dále v burácích najdeme například vitamíny skupiny B, hořčík, vápník, zinek či fosfor.
arašídy jsou pro mnoho lidí alergenem. Příznaky alergie na burské oříšky se neliší od jiných potravinových alergií, a to včetně nejrizikovějšího projevu – anafylaktického šoku. Nejznámějšími alergeny obsaženými v burských oříšcích jsou Vicilin a Konglutinin. Antioxidanty obsažené v této dobrotě chrání buňky, tkáně a orgány a zpomalují jejich stárnutí. Arašídy působí příznivě na nervovou soustavu, zpomalují proces degenerace mozku, napomáhají předcházet diabetu, mají pozitivní vliv na léčbu kožních chorob a omezují vznik kardiovaskulárních onemocnění.
arašídové máslo si můžete vyrobit také doma.