loupané arašídy nepražené
arašídy se vyznačují vysokým obsahem tuku (asi 45 – 50 %) a poměrně značným množstvím proteinů (asi 25 – 30 %). Obsaženy jsou zde také vitamíny skupiny B, hořčík, vápník, zinek, fosfor, vláknina, antioxidanty a další důležité látky.
arašídy jsou pro mnoho lidí alergenem. Příznaky alergie na burské oříšky se neliší od jiných potravinových alergií, a to včetně nejrizikovějšího projevu – anafylaktického šoku. Nejznámějšími alergeny obsaženými v burských oříšcích jsou Vicilin a Konglutinin. Antioxidanty obsažené v arašídech pomáhají bojovat proti vlivu škodlivých volných radikálů. Buráky působí příznivě na nervovou soustavu, zpomalují proces degenerace mozku, napomáhají předcházet diabetu, mají pozitivní vliv na léčbu kožních chorob a omezují vznik kardiovaskulárních onemocnění.
arašídy lze konzumovat jako pochutinu nebo je přidávat do sladkých a slaných pokrmů. Hodí se při přípravě pomazánek, salátů, masových směsí, obilných kaší, ale třeba i při pečení sušenek a krekrů. Zejména při redukční dietě dávkujte arašídy velmi opatrně – mají vysokou energetickou hodnotu.