marmeláda z černého rybízu
Marmeláda z černého rybízu je typická svou krásnou tmavě fialovou barvou. Příprava marmelády je jedním ze způsobů dlouhodobé konzervace ovoce. Vyrábí se dlouhým vařením v cukrovém sirupu. Její konečná konzistence závisí na způsobu a době zpracování, čím déle ji budete vařit, tím bude viskóznější a hustší.
V marmeládě jsou téměř všechny vitamíny, které se nachází v čerstvém ovoci, zničeny díky vysoké teplotě vaření. Ale zůstávají zachovány minerální látky jako draslík, vápník, síra, sodík, hořčík a fosfor. Z výživového hlediska nám marmeláda nabízí hlavně sacharidy a cukry, tedy rychle a snadno dostupnou energii.
Rybízová marmeláda je tedy vynikající jako dezert, lze ji použít k dochucení tvarohu, bílého jogurtu nebo obilné kaše. Také si z ní můžete připravit náplně do koláčů, dortů, muffinů nebo buchet. Pro zahuštění příliš tekuté marmelády můžete přidat mouku nebo škrob.