marmeláda z červeného rybízu
Marmeláda z červeného rybízu je sladká ovocná pomazánka, která nám nabízí hlavně sacharidy. Složení může být různé, vždy záleží na konkrétním výrobku. Hlavní složkou je bobulovité ovoce zvané červený rybíz. Tato marmeláda bývá kyselejší.
Máte-li kvalitní nebo domácí marmeládu, která není plná cukru a přídatných látek, pak je možné si ji občas dopřát jako zpestření stravy. Avšak pokud si raději dáte čerstvé ovoce, tak z něj získáte mnohem více vitamínů a minerálních látek. Také vám nabídne potřebnou vlákninu. Nadměrné množství cukru, který vyráběné marmelády často obsahují, podporuje vznik a rozvoj obezity nebo cukrovky.
Víte, že od roku 2004 již „marmeláda“ vlastně neexistuje? Od této doby se slovem „marmeláda“ může nazývat jen výrobek z citrusových plodů. Pokud si tedy kupujete „marmeládu“, pak si vlastně kupujete spíš ovocnou pomazánku nebo džem. Ale ať už ji nazýváme jakkoliv, tak na palačinkách nebo lívancích chutná skvěle.