Nescafé s mlékem a cukrem
výchozí surovinou pro výrobu rozpustné kávy jsou kávová zrna, která se až do fáze mletí zpracovávají stejným výrobním postupem, jako jiné druhy kávy. Na výrobu jednoho kilogramu rozpustné kávy se však spotřebuje mnohem větší množství kávových zrn, než na výrobu kávy mleté. Podle kvality kávy a způsobu zpracování (rozpustná káva se zpracovává buď vymražováním nebo sprejováním), se odvíjí i množství a jakost obsažených látek v kávě. V každém případě káva kromě kofeinu obsahuje také antioxidanty, polyfenoly, vlákninu, draslík, fosfor, železo, hořčík, či vitamín B3.
káva je nápoj, který odvodňuje organismus, a proto je dobré při její konzumaci pamatovat na pitný režim. Při redukční dietě se pití kávy příliš nedoporučuje. Jedním z důvodů je i fakt, že většina lidí s nadváhou a obezitou trpí vysokým krevním tlakem. Pokud už si při redukční dietě výjimečně kávu dopřejete, použijte místo cukru sladidlo (ještě lépe neslaďte nápoj vůbec) a na doplnění volte nízkotučné nebo polotučné mléko.
do některých rozpustných káv se přidává i určitý podíl obilné složky, cikorky, prášku z mletých fíků, či podobných surovin. Takový typ kávy musí mít na obalu zřetelné označení, že se jedná o směs kávového a kávovinového extraktu.