olej řepkový
Řepkový olej je tvořen tuky a jeho energetická hodnota je vysoká. Na trhu je velké množství řepkových olejů, které se velmi liší svou kvalitou a tedy i v obsahu potraviny. Některé oleje jsou určeny pro studenou kuchyni, jiné snesou vysoké teploty a mohou se tedy uplatnit také při vaření, smažení či pečení.
Kvalitní řepkový olej má velmi vysokou nutriční hodnotu a svým složením se podobá olivovému oleji. Obsahuje vysoké množství nenasycených mastných kyselin, které příznivě působí zejména na náš srdečně-cévní systém a obranyschopnost organismu. Naopak, škodlivé, nasycené mastné kyseliny v takovém produktu najdeme jen v malém zastoupení. Kvalitní řepkový olej obsahuje také řadu vitamínů, zejména vitamíny rozpustné v tucích – A, D, E, K, a minerální látky jako fosfor nebo hořčík.
Obecně lze říci, že čím více za řepkový olej zaplatíte, tím vyšší kvality by měl být. Podezřele levným výrobkům se raději vyhněte. Nezapomínejte na pestrost jídelníčku a ve svém jídelníčku střídejte druhy kvalitních olejů a dalších vhodných tuků. Řepkový olej se hojně používá při vaření polévek, omáček, smažení masa, placiček, palačinek i k přípravě buchet, moučníků nebo dezertů.