olivy černé
Černé olivy jsou zdrojem vitamínů rozpustných v tucích (A, D, E, K) a obsahují také mnoho minerálů (například vápník, draslík, hořčík, železo, ...) a vlákniny. Z hlavních živin jsou v černých olivách nejvíce zastoupeny tuky.
Olivy posilují imunitu i kardiovaskulární systém, zpomalují proces stárnutí, mírní bolesti způsobené záněty, snižují pravděpodobnost výskytu revmatických chorob, chrání všechny žlázy produkující hormony a využívány jsou také v kosmetice. Olivy už v malém množství zahánějí pocit hladu a tím mohou napomáhat redukci hmotnosti (vhodnější jsou ale olivy zelené, které mají méně tuku).
Olivy seženete jak s peckou, tak bez pecky. Barva oliv nezávisí na druhu oliv, ale na době sklizně plodů. Mladé ovoce je nejdříve zelené, později mění svou barvu na červenou, až nakonec zčerná. Olivy mohou nahradit zobání nezdravých slaných pamlsků, jakými jsou různé brambůrky, krekry či tyčinky. Černé olivy výborně chutnají na pizze, v těstovinách a v zeleninových salátech.