ořechy burské
burské oříšky se vyznačují vysokým obsahem tuku (asi 45 – 50 %) a poměrně značným množstvím proteinů (asi 25 – 30 %). Z dalších významných látek najdeme v arašídech například vitamíny skupiny B, hořčík, vápník, zinek, fosfor, či látku resveratrol.
arašídy jsou pro mnoho lidí alergenem. Příznaky alergie na burské oříšky se neliší od jiných potravinových alergií, a to včetně nejrizikovějšího projevu – anafylaktického šoku. Nejznámějšími alergeny obsaženými v burských oříšcích jsou Vicilin a Konglutinin. Antioxidanty obsažené v této dobrotě (např. látka resveratrol) chrání buňky, tkáně a orgány a zpomalují jejich stárnutí. Arašídy působí příznivě na nervovou soustavu, zpomalují proces degenerace mozku, napomáhají předcházet diabetu, mají pozitivní vliv na léčbu kožních chorob a omezují vznik kardiovaskulárních onemocnění.
arašídy jsou energeticky bohatá pochutina. Pokud tedy držíte redukční dietu, dopřejte si pouze menší množství těchto skořápkových plodů. Arašídy můžete konzumovat jako pochoutku nebo je přidávat do různých jídel. Uplatní se v pomazánkách, salátech, masových specialitách, ale i při pečení.