ovesné vločky jsou z výživového hlediska komplexem složených sacharidů, rostlinných bílkovin i tuků (obsaženy jsou zejména nenasycené mastné kyseliny). Z vitamínů jsou zastoupeny vitamín B1, B6 a vitamín E. Z minerálních látek můžeme jmenovat hlavně vápník a železo.
ovesné vločky jsou lehce stravitelné a svým obsahem rozpustné vlákniny přispívají k udržení stabilní hladiny krevního cukru a regulaci cholesterolu v krvi. Ovesné vločky mají posilující účinky na organismus, blahodárně působí na nervovou soustavu a tlumí zvýšenou činnost štítné žlázy. Výrobek je vhodný pro osoby s šetřící dietou, diabetiky i osoby, které potřebují zesílit a nabrat nějaká kila. Ocení je ale jistě také sportovci a lidé stravující se zdravě. Při redukční dietě můžete vločky také zahrnout do jídelníčku, ale dávejte pozor na zkonzumované množství.
ovesné vločky se nedají příliš dlouho skladovat, protože žluknou. Proces je způsoben větším množstvím obsažených tuků. Pokud ovesné vločky před konzumací krátce opražíte na suché pánvi, zvýrazní to jejich chuť.