paprika
Paprika je výborným zdrojem vlákniny, vitamínů i minerálních látek. Z vitamínů zde najdeme vitamín C, A, B a E, z minerálních látek je zde draslík, hořčík, vápník, železo, zinek a jód.
Papriky posilují naši obranyschopnost a díky vysokému obsahu vlákniny podporují trávení. Červená paprika se také vyznačuje obsahem karotenoidů, zvaných lykopen, jenž napomáhá předcházet rakovině prostaty, děložního čípku, slinivky břišní a močového měchýře. Žlutá paprika je skvělým pomocníkem pro naše oči, a to díky vitamínu E, který je důležitý pro správnou funkci našeho oka. Ve žluté paprice se i vyskytují dva antioxidanty lutein a zeaxanthin, které pomáhají předcházet tvorbě šedého zákalu.
Obecně platí, že barevná zelenina má vyšší obsah nutričních látek a vitamínů. Z tohoto úhlu pohledu se jeví barevné papriky jako nejhodnotnější zelenina. Pálivá paprika zas posiluje imunitu organismu a podporuje trávení. Červená, oranžová, žlutá i zelená paprika skvěle dochutí všechny saláty i různé masové nebo zeleninové špízy. Při nákupu vybírejte kusy, které jsou pevné a čerstvé.