pekingské zelí
Pekingské zelí, které je známé i jako napa nebo nappa zelí, pochází z Číny. Je strukturou velmi podobné našemu klasickému zelí. Obsahuje hodně vody, vlákniny, minerálních látek a vitamínů.
Jedná se o listovou zeleninu plnou vitamínů a minerálních látek. Za zmínku stojí zejména vysoký obsah vitamínu C a vitamínů skupiny B. Pekingské zelí obsahuje také karoten a řadu minerálních látek, například draslík, vápník, hořčík a železo. Konzumace zeleniny je pro naše tělo klíčová, poněvadž obsahuje hodně vlákniny, která se podílí na očistě našich střev, a vody, která hydratuje náš organismus.
U nás je často pekingské zelí považováno a označováno jako čínské zelí, což je nepřesné, poněvadž toto označení se správně používá pro odrůdu 'Pak choi'. Ať už jej nazývá jakkoli, tak se výborně hodí pro přípravu různých zeleninových salátů. Můžete ho také tepelně upravovat, dusit nebo zapékat.