pivo 11% Svijanský Máz
Pivo 11% Svijanský Máz se vyrábí z vody, plzeňského sladu, cukru, chmelu a chmelového extraktu. Z vitamínů mají největší význam vitamíny skupiny B.
Vitamíny obsažené v pivu jsou důležité pro řadu metabolických procesů v těle i pro správnou funkci nervové soustavy. Pivo podporuje trávení, ale i chuť k jídlu, což může vést při nestřídmé konzumaci pokrmů k nárůstu tělesné hmotnosti. Dále se uvádí, že konzumace piva posiluje krevní oběh a antioxidanty mají léčebně preventivní účinek na tělo. Příznivé účinky pití piva na lidský organismus je možné pozorovat při jeho umírněné spotřebě, kdy nepřevažují negativní účinky alkoholu. Osoby se sklony k závislosti by konzumaci nápoje měly zvážit.
Pivovar Svijany se nalézá v jižním cípu libereckého okresu. Rokem založení 1564 se řadí mezi nejstarší pivovary v České republice. Svijanské pivo není chemicky ošetřováno a zachovává si příjemně čistou chmelovou chuť a vůni. Obsah alkoholu v tomto pivu činí 4,8 %. Pivo nám umí pomoci s trávením tučnějšího jídla, napřiklad guláše nebo bůčku.