sezamové semínko
Sezamové semínko z výživových hodnot nabízí hlavně kvalitní rostlinné tuky. Významný je také jeho obsah bílkovin. V sezamu je hodně vápníku, dokonce mnohem více než v mléce. Najdete v něm také vitamín E, vitamín A a vitamíny skupiny B (niacin , riboflavin a thiamin).
Díky svému vysokému obsahu vápníku je sezamové semínko skvělou potravinou pro naše kosti, zuby i nehty. Nejvíce vitamínů a minerálů je ukryto v jeho slupce, a tak se doporučuje ho konzumovat celé. Dalšími cennými minerály, které nám tato potravina nabízí, je hořčík, fosfor a draslík.
Sezamové semínko se s oblibou přidává do granoly, snídaňových kaší nebo se využívá jako posypka na pečivo (sezamové bulky). Přidává se také do cizrnového falafelu, známého orientálního pokrmu. Sezamové semínko může mít různé barvy, nejčastější je bílé a černé (černá varianta se často se používá v přípravě japonského sushi).