vepřová panenka
Vepřová panenka, nebo také panenská svíčková, je bohatá na kvalitní bílkoviny a obsahuje jen malé množství tuku. Najdeme zde i některé vitamíny a minerální látky.
Libové vepřové maso by navzdory rozšířenému mýtu o tom, že není zdravé, nemělo chybět na našem jídelníčku. Jedná se o zdroj kvalitních bílkovin, které jsou důležitými stavebními látkami organismu. Také obsahuje i některé vitaminy (zejména řady B) a minerální látky (např. železo, zinek, draslík, …). Všechny tyto látky se podílejí na správném fungování našeho organismu. S vepřovou panenkou zacházejte co nejšetrněji, aby si zachovala své vysoké nutriční vlastnosti. Vhodná je přírodní tepelná úprava, naopak nevhodné je smažení na velkém množství tuku.
Maso od řezníka bývá zpravidla kvalitnější, než maso z velkého řetězce. Pokud je možnost výběru, volte raději maso původem z ČR. Dlouhý dovoz masa pocházejícího z větší vzdálenosti může vyžadovat určitá ošetření (například pomocí stabilizátorů). V našich receptech najdete návod na Bezlepkové campanelle se smetanou a s vepřovou panenkou.