víno bílé polosladké
Víno bílé polosladké je alkoholický nápoj, který vzniká kvašením vinné révy. Polosladké víno obsahuje více cukru než suché. Některá vína bývají i doslazována. Bílé víno se může vyrábět z hroznů jakékoli barvy.
Pokud to s konzumací vína nepřeháníme a nemáme-li jiné zdravotní omezení, tak si můžeme občas sklenku kvalitního vína. Občasné pití vína má pro zdravé osoby pozitivní vliv na zdraví. Některé studie ukazují, že víno umí snížit krevní cukr i LDL cholesterol. Další výhodou je, že prospívá našemu trávení. Pro dietní režim však není víno vhodné, stejně jako ostatní alkohol. Alkohol nám totiž nabízí 'prázdné kalorie' a jeho zpracování probíhá v našich játrech, což má za následek zpomalení pálení tuků. Játra totiž vždy nejprve zpracovávají právě alkohol.
Polosladké bílé víno je možné sehnat v různých odrůdách, nejznámější je Tramín červený, Chardonnay nebo Muškát moravský. Bílé víno se často přidává do punče, který je populárním sladkým alkoholickým nápojem pro párty a oslavy.