víno bílé polosuché
Víno bílé polosuché vzniká kvašením plodů vinné révy. Tímto kvašením vzniká alkohol. K výrobě bílého vína se používají bílé, růžové i modré hrozny.
Umírněná konzumace vína má pro zdravého člověka příznivý vliv na zdraví. Podle vědců má schopnost snižovat krevní cukr i LDL cholesterol a prospívá našemu trávení. Pokud nejste v přísném dietním režimu, pak je možné si tu a tam bez obav dopřát sklenku kvalitního vína. Pokud se však snažíte hubnout, pak není rozumné současně konzumovat alkohol, který obsahuje jen 'prázdné kalorie'. Poněvadž se alkohol metabolizuje v játrech, tak se zpomaluje pálení tuků (nejdříve vaše játra musí odbourat přijatý alkohol).
Společně s rýží Carnarolli a cibulí se polosuché bílé víno používá ke správné přípravě italského hříbkového rizota. Je také jednou ze základních surovin punče, oblíbeného ovocného alkoholického nápoje, který skvěle doplní každou oslavu.