zelí bílé
Zelí bílé je brukvovitá zelenina s pevnými listy, které tvoří typickou hlávku. Jeho barva může být bílá až žlutozelená. Bílé zelí má své nezastupitelné místo v kuchyni po celém světě.
Zelí je velmi prospěšné pro zdraví našeho srdce a správnou činnost ledvin. Díky svému vysokému obsahu vlákniny má velmi příznivý vliv na trávení a činnost našich střev. Umí také posílit naši imunitu a podpořit náš metabolismus. Jeho konzumaci by se měli vyvarovat osoby, které mají s problémy se žlučníkem nebo onemocnění typu pankreatitida, enterokolitida a syndrom dráždivého tračníku.
Bílé zelí může být použito jak syrové v salátech nebo může být také tepelně upravováno. Výborné je vařené i dušené (s kuřecím masem, žampiony nebo masem). Pokud zelí chcete konzumovat syrové, tak je lepší ho rozmačkat zelí solí a nechat jej 30 minut odstát, bude pak mnohem měkčí. Z našich receptů můžete vyzkoušet zelňáky nebo zelné nudle s mákem a parmazánem.