balkánský sýr
Balkánský sýr se nejčastěji vyrábí z kravského mléka, ale samozřejmě je k dostání i ten mléka kozího nebo ovčího. Tento sýr je velmi slaný, obsah soli se pohybuje kolem 5 až 7%. Je zde také poměrně hodně tuku, a to až 40% v sušině. Nechybí ani bílkoviny, minerální látky (vápník, hořčík, fosfor, draslík, sodík, ...) a vitamíny A, E, D a skupiny B.
Balkánský sýr je možné zařadit do jídelníčku zdravých osob, které netrpí vysokým krevním tlakem nebo nadváhou. Díky svému obsahu vápníku nám sýry pomáhají posilovat naše kosti a vyvarovat se tak řídnutí kostí. Tato minerální látka také zpevňuje naše nehty. Bílkoviny se podílí na vývoji a růstu našich svalů a správné funkci našeho mozku.
Aby nám tento sýr vydržel co nejdéle čerstvý, tak ho skladujeme v jeho nálevu. Zachová si tak svou chuť a konzistenci. Balkánský sýr skvěle dochutí zeleninové saláty, hodí se jako zobání k vínu, do vaječných omelet a slaných muffinů i na zapékání.