borůvková marmeláda
Borůvková marmeláda se vyrábí z borůvek a zpravidla se doslazuje cukrem. Ovocná marmeláda je tvořena hlavně sacharidy. Kvalitní výrobek by měl obsahovat co nejvyšší podíl borůvek. Nejčastěji se marmelády sladí cukrem, ale občas se používají i jiná sladidla, například hroznová šťáva med, sirup z agáve, stévie nebo z čekanky.
Pokud netrpíte nadváhou a máte velký energetický výdej, pak si můžete dopřát kvalitní marmeládu. I tak si vybírejte výrobky s vysokým podílem ovoce, které nejsou zbytečně doslazované cukrem. Poněvadž přílišný přísun cukru může způsobovat hyperaktivitu a zubní kazy. Nadměrnému množství cukru by se rozhodně měli vyvarovat jedinci s nadváhou a cukrovkou.
Od roku 2004 již po správnosti výrobek 'borůvková marmeláda' prakticky neexistuje, poněvadž jako „marmeláda“ je komerčně povoleno nazývat pouze produkt z citrusových plodů. Výrobek z jiného ovoce než z citrusů se nyní správně nazývá džem nebo ovocná pomazánka. Ať už 'borůvkovou marmeládu' nazveme jakkoli, tak se skvěle hodí do jogurtu i na palačinky nebo lívance.