borůvkový džem
Borůvkový džem je sladká ovocná pomazánka vyráběná z borůvek. Nejkvalitnější džemy obsahují nejvyšší podíl ovoce, a tak není potřeba je doslazovat. Případné doslazování méně kvalitních produktů se provádí nejčastěji bílým cukrem. Dražší džemy se sladí i hroznovou šťávou, medem, sirupem z agáve, stévie nebo čekanky.
Ovocné džemy jsou především zdrojem sacharidů a cukrů, nabízí tedy rychlou a snadno dostupnou energii. Mají poměrně vysoký glykemický index, což znamená, že se nám po jejich konzumaci prudce zvýší hladina cukru v krvi. Kvalitní džemy, které obsahují vysoký podíl ovoce, je možné zařadit na jídelníček zdravých a fyzicky aktivních jedinců, kteří nemají nadváhu. V každém případně ale platí, že nadměrný příjem cukru neprospívá našemu zdraví, způsobuje totiž zubní kazy, kožní problémy a různé alergie.
Borůvkový džem je od roku 2004 jediné správné označení pro ovocnou pomazánku, která se vyrábí z jiného ovoce než z citrusů. Označení „marmeláda“ se komerčně může používat pouze pro výrobek z citrusových plodů. Borůvkový džem skvěle ochutí obilnou kaši, bílý jogurt, lívance i palačinky. Často se také používá jako náplň do kynutých buchet nebo knedlíků.