Gouda 45% polotvrdý sýr
Jde o sýr obsahující 45 % tuku v sušině. Je zdrojem plnohodnotných živočišných bílkovin a peptidů obsahujících esenciální aminokyseliny. Tuk je obsažen v dobře stravitelné formě. Obsah cholesterolu je přibližně stejný jako v mase a rybách. Dodává do těla i další cenné látky, jako například vápník, fosfor, hořčík, sodík, draslík, či vitamíny A, D, E nebo B. Výhodou je i nízký glykemický index a delší pocit zasycení.
Mléčné bílkoviny ze sýra mají antitrombotické a antihypertenzní účinky, podporují správnou činnost srdce. Mají dobrý vliv i na obranyschopnost organismu a stres. Některé bílkoviny obsažené v sýrech, především kasein chrání před zubním kazem. Díky kombinaci vitamínu A, D a fosforu se vápník ukládá do kostí, což je výhodné pro prevenci osteoporózy. Mají dobrý vliv i zdravé nehty.
Goudu můžete použít do zapečených toustů, na pizzu, k zapékání zeleniny. Výborná je i na gratinování, na ochucení sýrových omáček nebo polévek.