Gouda 48% tuku v sušině
Gouda 48% tuku v sušině patří k tučnějším sýrům, obsah tuku tvoří až třetinu celkové hmotnosti. Je bohatá na bílkoviny a vápník. Z dalších minerálních látek zde najdeme sodík, fosfor i chlór.
Konzumace sýrů prospívá našemu zdraví zejména díky vápníku, který zpevňuje naše zuby, kosti i nehty. Bílkoviny obsažené v mléčných výrobcích jsou důležité pro růst svalů a tkání. Jsou také významným zdrojem energie, snižují míru stresu a zvyšují odolnost organismu.
Při nákupu goudy sledujte její složení, aby obsahovala, co nejméně přídatných látek. Tento sýr je také možné sehnat i v bio kvalitě. Chcete-li, aby vám sýr vydržel co nejdéle vláčný, pak jej před uložením do chladničky zabalte do vlhké utěrky. Gouda se výborně hodí na pečivo, do salátů, na těstoviny, rizoto nebo na zapékání. V našich receptech můžete vyzkoušet například francouzské kedlubnory nebo zapečenou cuketu s žampiony.