jáhly (pšeno, proso)
Jáhly (pšeno, proso) jsou přirozeně bezlepková obilnina, která je velmi výživná. Jáhly, neboli loupané proso, jsou malé, žluté kuličky o průměru asi 1 mm. Kromě vlákniny obsahují řadu vitamínů, minerálních látek a stopových prvků, zejména vitamíny skupiny B, železo, fosfor, draslík, hořčík, křemík, zinek či měď.
Jáhly ocení osoby trpící chudokrevností, protože mají vysoký obsah železa. Jsou vhodné pro děti, seniory, sportovce, těžce pracující i rekonvalescenty. Obsahují cenné vitamíny skupiny B. Právě vysoký obsah fosforu a vitamínů B pomáhá v prevenci a při léčbě depresí či únavy. Jáhly jsou vhodné při kyselosti organismu, protože mají zásaditou reakci. Obilovina je vhodná také pro bezlepkovou dietu, diabetiky, či osoby, které potřebují zhubnout (i přibrat).
Jáhly (pšeno, proso) můžete připravit na slano i sladko (kaše, nákyp, ...). Lze z nich připravit moučník zvaný jahelník, různé nákypy, knedlíky, noky, placičky, karbanátky nebo je používat jako přílohu (k masovým i zeleninovým pokrmům). Jáhly, zvláště při delším skladování, mohou získat pachuť, která vzniká oxidací zrna. Tu odstraníme spařením jáhel vařící vodou, přičemž tento proces opakujeme alespoň třikrát.