jahodová marmeláda
Jahodová marmeláda se vyrábí ze zralých jahod a nejčastěji se sladí cukrem. Z výživového hlediska zde dominují sacharidy a cukry.
Kvalitní jahodová marmeláda, tedy s minimem přidaného cukru, se v rozumném množství hodí pro zpestření jídelníčku zdravých aktivních osob, sportovců a dětí. U lidí, kteří trpí nadváhou nebo obezitou, je nutné dávat pozor na množství, poněvadž i malá porce této pochoutky, má poměrně hodně kalorií. Další možností je marmeládu vůbec nedoslazovat nebo použít některé z nízkokalorických sladidel, například sirup z čekanky nebo stévie.
Zajímavé je, že od roku 2004 lze jako „marmeládu' označit pouze výrobek z citrusových plodů. A tak tedy prakticky 'jahodová marmeláda' již dávno neexistuje. V obchodech se v současnosti smí prodávat jen jahodové pomazánky nebo džemy. Každopádně doma si své výrobky můžete označit podle sebe. Jahodová marmeláda je oblíbená dětmi, kterým chutná na pečivu, toustech, palačinkách, lívancích nebo ve sladkých kynutých knedlících. Kuchařky ji zas rádi vyuvají při pečení cukroví, buchet, koláčů nebo dortů (bezlepkový svěží dort).