kaki (tomel, churma, persimmon, hurmikaki) japonské ovoce
Kaki (tomel, churma, persimmon) japonské ovoce nás na první pohled zaujme svou krásně sytě oranžovou barvou. Toto exotické ovoce je převážně zdrojem sacharidů a rychlých cukrů. Když je správně vyzrálé, tak je jeho chuť příjemně sladká a jeho vůně připomíná vanilku.
Japonské ovoce kaki je plné minerálních látek, zastoupen je draslík, horčík, fosfor, vápník, železo a mangan. Nachází se v něm vitamín A a C. Obsahuje také zdraví prospěšné antioxidanty a aminokyseliny. Patří mezi vhodná ovoce i do diety, poněvadž umí zrychlit práci metabolismu a obsahuje látky, které se podílí na rozkládání tuků. Zvládne nás zbavit únavy a podporuje funkci ledvin, které jsou zásobárnou naší životní energie.
Pokud si chcete užít nejlepší chuť tohoto ovoce a zároveň předejít trávicím obtížím, pak je potřeba ho nechat zcela dozrát. Správnou zralost poznáte tak, že ovoce je měkké a není již téměř možné ho oloupat. Kaki se totiž tradičně neloupe a konzumuje se i včetně slupky. V kuchyni se těší pestrému využití, můžete ho konzumovat samotné, přidávat do různých kaší, salátů a smoothie. Výborné se hodí také k masu.