káva espresso
Káva espresso je tmavě upražená, vyznačuje se svou výraznou vůní a plnou chutí. Nejčastěji se připravuje z druhu arabica, která má plnější chuť.
Káva espresso obsahuje kofein, který má silné povzbuzující účinky a je návykový. Příliš mnoho kofeinu může u citlivých osob vyvolat kofeinový šok, který se projevuje bušením srdce, třesem rukou a bolestmi hlavy. Poněvadž káva dehydratuje, tak je dobré vždy šálek kávy doplnit sklenicí čisté vody.
K přípravě skvělého espressa je důležité správné umletí kávových zrn a správná teplota vody kolem 90 °C (voda by se nikdy neměla vařit). Kávu espresso se pije hned, téměř ještě horká, protože má nejlepší chuť a aroma. Název 'espresso' pochází z italštiny a doslova znamená 'rychle' nebo 'spěšně', a tak dokonale vyjadřuje způsob přípravy i konzumaci. Italové jsou zvyklí jen rychle zaskočit do baru a ve stoje vypít svůj šálek kávy, a pak zase spěchají dál. Espresso se také využívá při přípravě dezertů, u nás najdete zajímavý recept na bezlepkový kávový cheesecake nebo dokonce na bbq omáčku.