klobása moravská
Klobása moravská je druh klobásy, který pochází z Moravy. Její receptura se dlouho vyvíjela a byla různá pro jednotlivé oblasti.
Uzeniny obecně nejsou vhodné pro zdravý životní styl. V případě moravské klobásy to platí dvojnásob. Většinou je bohatá na nevhodné tuky a sůl, má nízký podíl kvalitních bílkovin a někdy obsahuje i řadu přídatných látek. Lze se setkat i s výrobky, u kterých se dá napočítat i 10 nevhodných „éček“. Častá konzumace uzenin vede k ukládání tuků a vzniku civilizačních onemocnění.
Od poloviny 20. století byla v Československu na tuto klobásu oborová norma. Tyto závazné potravinářské normy však byly na počátku 90. let 20. století zrušeny, a brzy tak došlo ke snížení kvality tohoto výrobku (tlak na nízkou cenu a vyšší zisk – používání laciných náhražek). Lze se tedy setkat s více recepturami na tuto uzeninu a výsledné produkty jsou rozdílných kvalit i složení. Místo moravské klobásy si občas jídelníček zpestřete uzeninou, jež obsahuje vysoké procento masa a má nízký obsah tuku, nebo domácí šunkou.